تفاوت رشته کامپیوتر کاردانش با فنی حرفه ای
از جمله سؤالات پرتکرار در میان دانش آموزان نهم که قصد ورود به مقطع متوسطه دوم را دارند، تفاوت رشته کامپیوتر کاردانش با فنی حرفهای است. بهعبارتی تفاوت هنرستانهای کاردانش و فنیحرفهای با یکدیگر مسئلهای است که شاید در نگاه اول خیلی مشخص نباشد. این در حالی است که انتخاب بین این دو هنرستان تا حد زیادی میتواند روی آینده شما تأثیرگذار باشد؛ از اینرو در این مقاله قصد داریم تفاوت هنرستانهای کاردانش با فنی و حرفهای را مورد بررسی قرار دهیم؛ پس تا پایان همراه ما باشید.
چگونه وارد رشته کامپیوتر شویم؟
در گام اول بهتر است تمام راههای ورود به رشته کامپیوتر را مورد بررسی قرار دهیم. بهطور کلی برای ورود به رشته کامپیوتر در مقطع متوسطه دوم تنها باید از طریق هنرستانها اقدام کنید. با این وجود جزئیات ورود به رشته کامپیوتر در شاخههای مختلف متوسطه دوم به شرح زیر است:
ورود به رشته کامپیوتر از دبیرستان
در دبیرستانهای نظری رشتههای ریاضی، تجربی و انسانی ارائه میشوند و رشتهای تحت عنوان کامپیوتر وجود ندارد. فقط در رشته ریاضی یک درس مرتبط با این حوزه تدریس میشود که هدف آن آمادگی دانش آموزان برای مقاطع تحصیلی دانشگاهی است. در واقع دانش آموزانی که در رشته ریاضی تحصیل میکنند، در صورت علاقه میتوانند داخل دانشگاه وارد رشته مهندسی کامپیوتر شوند.
رشته کامپیوتر در هنرستان فنی و حرفهای
در حال حاضر هنرستانهای فنی حرفهای رشتههای مختلفی مرتبط با کامپیوتر دارند که دانش آموزان میتوانند بر اساس علاقه خود آنها را انتخاب نمایند. در این میان اصلیترین رشته که با نام کامپیوتر شناخته میشود، شبکه و نرمافزار رایانه است. این رشته شامل مباحث مختلف و پایهای برای ورود به دنیای کامپیوتر است که تا حد نسبتاً مطلوبی مهارتهای مورد نیاز را آموزش میدهد. رشتههای دیگری مانند فتوگرافیک، گرافیک رایانهای و… نیز هستند؛ اما جامعیت رشته شبکه و نرمافزار رایانه را ندارند.
بیشتر بخوانید: هدایت تحصیلی رشته کامپیوتر
رشته کامپیوتر در هنرستان کاردانش
در هنرستانهای کاردانش نیز رشتههای مختلفی وجود دارند که مرتبط با کامپیوتر بوده و دانش آموزان را برای فعالیت در این عرصه تربیت میکنند. رشتههای کاردانش تنوع بیشتری نسبت به فنی و حرفهای دارند؛ اما باید در نظر بگیرید که این رشتهها صرفاً روی یک حوزه تمرکز دارند؛ یعنی تلاش میکنند آموزشهایی به دانش آموزان ارائه کنند که در یک بخش از حوزه کامپیوتر تخصص داشتهباشند. پرطرفدارترین رشتههای کاردانشی مرتبط با کامپیوتر موارد زیر هستند:
- تولید و توسعه پایگاههای اینترنتی: این رشته با هدف آموزش مهارتهای اصلی طراحی وب و وردپرس ارائه میشود.
- عیبیابی و مونتاژ سیستمهای رایانهای: در این رشته دانش آموزان با تعمیر کامپیوتر، لپتاپ، موبایل و… آشنا میشوند.
- برنامهنویسی بازیهای رایانهای: هدف این رشته آموزش ساخت بازیهای رایانهای به دانش آموزان است.
- تولید محتوای الکترونیکی: در این رشته دانش آموزان با اصول تولید محتوای الکترونیک در انواع تصویری، صوتی، ویدیویی و… آشنا خواهند شد.
- تصویرسازی و جلوههای ویژه رایانهای: دانش آموزان این رشته توان مستندسازی، فعالیت در حوزه انیمیشن و تدوین فیلم را خواهند داشت.
همان طور که از اسم رشتههای کامپیوتر هنرستان کاردانش مشخص است، این رشتهها با تمرکز بر روی یک حوزه دانش آموزان را برای ورود به بازار کار مهیا میکنند.
تفاوت رشته کامپیوتر کاردانش با فنی حرفهای چیست؟
برای تحصیل در رشته کامپیوتر تفاوتهایی بین دو هنرستان فنی حرفهای و کاردانش وجود دارد. این تفاوتها را میتوان در موارد زیر بررسی نمود:
- ورود به دانشگاه و ادامهتحصیل
- مطالب ارائهشده
- میزان کار عملی
- تنوع رشته
- ساعت حضور در مدرسه
- سختگیری در زمان ورود
ورود به دانشگاه و ادامهتحصیل
اولین مسئله قابل بررسی در تفاوت رشته کامپیوتر کاردانش با فنی حرفهای، شیوه ادامه تحصیل و ورود به دانشگاه برای این شاخههای متوسطه دوم است. بهطور کلی رشتههای دانشگاهی در دانشگاههای فنی حرفهای برای این دو شاخه مشترک است در واقع شما برای ورود به دانشگاه محدودیتی از بابت حضور در هنرستان کاردانش یا فنی حرفهای نخواهید داشت؛ اما هنرستانهای کاردانش کنکور مخصوص به خود را ندارند و باید در کنکور فنی حرفهای شرکت کنند.
بهبیان سادهتر دانش آموزانی که در هنرستان کاردانش تحصیل میکنند، برای ورود به دانشگاه ناچار خواهند بود در کنکور فنی حرفهای شرکت کرده و کتابهای این شاخه را مطالعه نمایند. برای مثال دانش آموزانی که در رشته عیبیابی سیستمهای رایانهای تحصیلکردهاند، در صورت تمایل برای ورود به دانشگاه باید در کنکور فنی حرفهای ثبت نام کرده و کتابهای رشته شبکه و نرمافزار رایانه را مطالعه نمایند. این مسئله برای تمام رشتههای کاردانشی است؛ یعنی همه دانش آموزان در رشتههای مختلف کامپیوتری هنرستانهای کاردانش، باید برای شرکت در کنکور، سراغ کتابهای رشته شبکه و نرمافزار رایانه بروند.
تفاوت رشته کامپیوتر کاردانش با فنی حرفهای در مطالب ارائهشده
از نظر درسها و مطالب تدریس شده نیز میتوان تفاوت رشته کامپیوتر کاردانش با فنی حرفهای را بررسی نمود. در حالت کلی رشتههای فنی حرفهای کتابهای چاپ شده دارند و حجم مطالبی که تدریس میشود بسیار بالاتر از رشتههای کاردانشی است. از نظر دشواری نیز مطالبی که در رشته فنی حرفهای ارائه میشوند، سختتر هستند. ضمن اینکه دروسی مانند فیزیک و شیمی در هنرستانهای فنی حرفهای تدریس میشود؛ اما رشتههای کاردانشی این دروس را ندارند.
میزان کار عملی
حجم کارگاههای عملی در رشتههای کاردانشی بیشتر است. در واقع دانش آموزانی که وارد هنرستانهای کاردانش میشوند، کارهای عملی بیشتری نسبت به دانش آموزان فنی حرفهای انجام میدهند. این مسئله نیز یکی از تفاوتهای رشته کامپیوتر کاردانش با فنی و حرفهای است.
تنوع رشته
با توجه به اینکه در هنرستانهای کاردانش مباحث جزئیتر مطرح میشوند، تنوع رشته بیشتری را شاهد هستیم. برای مثال رشته عیبیابی سیستمهای رایانهای فقط روی تعمیرات تمرکز دارد. رشته تولید و توسعه پایگاههای اینترنتی صرفاً برای طراحی وب مطالب را ارائه میکند. این در حالی است که در هنرستان فنی حرفهای یک رشته با نام شبکه و نرمافزار رایانه داریم که این مطالب مختلف را پوشش میدهد.
ساعت حضور در مدرسه، تفاوت رشته کامپیوتر کاردانش با فنی حرفهای
از آنجایی که حجم مطالب تدریس شده رشته کامپیوتر در هنرستان فنی و حرفهای بیشتر است، دانش آموزان این رشته ساعتهای بیشتری را در مدرسه حضور دارند. بهعبارتی میزان ساعت تدریس در هنرستانهای فنی حرفهای بیشتر از کاردانش است.
سختگیری در زمان ورود
همان طور که گفتیم، مطالبی که در هنرستانهای فنی حرفهای تدریس میشود دشوارتر از رشتههای کاردانشی است؛ از اینرو هنگام ثبت نام دانش آموزان جدید برای ورود به هنرستانهای فنی حرفهای، سختگیری بیشتری انجام میشود. البته این سختگیری کاملاً بستگی به کادر مدرسه دارد؛ اما اغلب برای ورود به هنرستانهای فنی معدل بالاتری نیاز خواهد بود.
انتخاب نهایی؛ تحصیل در کدام هنرستان را انتخاب کنیم؟ با مطالعه توضیحاتی که در وصف تفاوت رشته کامپیوتر کاردانش با فنی حرفهای ارائه کردیم، شاید برای تصمیمگیری انتخاب بین این دو هنرستان تردید داشتهباشید. موارد زیر به شما کمک میکنند تا تصمیم خود را با اطمینان بگیرید:
هدف از تحصیل
بهتر است در گام اول هدف خود از تحصیل را مشخص نمایید. در صورتی که صرفاً هدف شما برای تحصیل در هنرستان یادگیری مهارتی خاص جهت ورود به بازار کار است، هنرستان کاردانش گزینه بهتری برای شما خواهد بود. در واقع رشتههای کاردانشی شما را زودتر وارد بازار کار میکنند. در مقابل اگر علاوه بر تخصص به مقاطع بالاتر تحصیلی نیز فکر میکنید؛ یعنی در کنار مهارت عملی میخواهید از نظر تئوری نیز ارتقا داشتهباشید، رشته کامپیوتر در هنرستان فنی و حرفهای مناسب شما خواهد بود..
سیستم آموزشی
همان طور که گفتیم تفاوت رشته کامپیوتر کاردانش با فنی حرفهای از نظر سیستم آموزشی آنها نیز قابل بررسی است؛ در نتیجه برای انتخاب بین این دو مدرسه باید سیستمهای آموزشی آنها را نیز در نظر بگیرید. رشته کامپیوتر در هنرستان کاردانش با تمرکز روی یک حوزه حجم کار عملی بیشتری دارد تا زودتر شما را برای بازار کار آماده کند. این در حالی است که میزان ساعت عملی رشته فنی کمتر از کاردانش است.
فرصت شغلی
رشتههای کامپیوتری هنرستان کاردانش فرصت شغلی محدود متناسب با رشته را برای شما در زمان کمتری آماده میکند. برای مثال اگر در رشته تولید و توسعه پایگاه اینترنتی تحصیل کنید، میتوانید همزمان با اتمام دوره تحصیل خود بهعنوان یک طراح وب فعالیت داشتهباشید. در مقابل افرادی که رشته کامپیوتر در هنرستان فنی و حرفهای را انتخاب میکنند، امکان ورود به فرصتهای شغلی بیشتری را دارند؛ اما ممکن است نیاز به تحصیل در دانشگاه داشتهباشند؛ یعنی بدون تحصیل در دانشگاه امکان ورود به بازار کار را نداشتهباشند.
علاقه شخصی
در زمان انتخاب رشته هیچوقت مسئله علاقه شخصی خود را فراموش نکنید. بعضی افراد صرفاً به کار عملی علاقه دارند و فقط میخواهند در یک بخش از دنیای کامپیوتر فعالیت داشتهباشند. در این حالت انتخاب رشتههای هنرستان کاردانش پیشنهاد میشود. چنانچه از نظر تحصیلی علاقه به مطالعه دروس بیشتر دارید و میخواهید با زمینههای مختلف آشنا شوید، انتخاب رشته کامپیوتر در هنرستان فنی و حرفهای گزینه مناسبی برای شما خواهد بود.
جمع بندی همه تفاوتهای رشته کامپیوتر کاردانش با فنی حرفهای
تفاوت رشته کامپیوتر کاردانش با فنیحرفهای در موارد مختلفی قابل بررسی خواهد بود. تنوع رشته، میزان کار عملی، مطالب تدریس شده، آینده شغلی، آینده تحصیلی و دانشگاه، سختگیری زمان ثبتنام و… مواردی هستند که بین رشتههای این دو هنرستان تفاوت ایجاد میکنند. برای انتخاب بین رشتههای کاردانشی و یا فنی، حتماً هدف خود از تحصیل، علاقه شخصی، سیستم آموزشی و فرصتهای شغلی رشته را مدنظر قرار دهید. چنانچه پس از مطالعه این مقاله همچنان ابهامی در این رابطه دارید، در بخش نظرات پرسش خود را مطرح کنید.
سوالات متداول
در کدام یک از رشتههای کامپیوتر کاردانش یا فنی، حجم مطالب درسی تئوری کمتر است؟
رشته کامپیوتر در هنرستان کاردانش مطالب تئوری کمتری داشته و در مقابل کار عملی بیشتری خواهد داشت.
چه مهارتهایی در رشته کامپیوتر فنی حرفهای تدریس میشود؟
برنامهنویسی کامپیوتر، نقشه کشی صنعتی، تولید محتوای الکترونیک، پایگاه داده، شبکه، طراحی وب و تجارت الکترونیک در کنار مفاهیم علوم پایه از جمله ریاضی، شیمی و فیزیک داخل رشته کامپیوتر در هنرستان فنی و حرفهای تدریس میشود.